MENU
Головна » 2010 » Травень » 24 » Оподаткування доходів від продажу нерухомості
21:46
Оподаткування доходів від продажу нерухомості

З доходів від операцій з продажу нерухомого майна з 1 січня 2007 року податок з доходів сплачується за новими правилами. Порядок оподаткування регламентується ст.11 Закону України від 22.05.2003 №889-ІV ”Про податок з доходів фізичних осіб” (дію цієї статті на 2004-2006 рр. було призупинено).

Отже, починаючи з 1 січня 2007 року дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.

У разі якщо площа такого об'єкта нерухомого майна перевищує 100 квадратних метрів, то частина доходу, пропорційна сумі такого перевищення, підлягає оподаткуванню за ставкою в розмірі 1 відсотка від вартості такого об'єкта нерухомого майна.

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більше одного із зазначених вище об'єктів нерухомості або від продажу об'єкта нерухомості, іншого ніж зазначено вище, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

У такому ж порядку оподатковується дохід від продажу об'єкта незавершеного будівництва. При цьому рік придбання нерухомості (до 1 січня 2004 року чи після) не матиме значення, підхід до оподаткування буде однаковий.

Дохід від продажу об'єкта нерухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства (на даний час - БТІ).

При обміні одного об'єкта нерухомості на інший (інші) кожна сторона договору міни сплачує 50 відсотків від суми податку.

Сума податку має самостійно сплачуватися продавцем до нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу через установи банків у сумі, визначеній самим платником і перевіреній податковим агентом.

Податковим агентом є нотаріус, який посвідчує відповідний договір за наявності оціночної вартості такого нерухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору, а також надає відповідну інформацію до податкового органу.

За матеріалами: http://tax-ua.it-blogs.com.ua

Категорія: Нерухомість та податки | Переглядів: 1668 | Додав: doshka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]