MENU
Головна » Земельний ринок

Земельний податок по-новому

Вівторок 13:36

У новому Податковому кодексі щодо податку на землю нічого не змінилося, тобто методика розрахунку залишилася та ж – нормативна грошова оцінка наділу. А ось якщо земельна ділянка не оцінена, то податок буде стягуватися за іншою схемою. Тільки тепер платити доведеться більше.

Наприклад, якщо раніше власник 12 соток кожен рік платив до держскарбниці 288 грн, то зараз повинен буде заплатити 924 грн. Правда, податок не поширюється на ті ділянки, де стоять будинки. Якщо це місто – не більше 0,1 га, в селищах – не більше 0,15 га, а в селах – не більше 0,25 га.
«Відповідальність за несвоєчасну сплату податку на землю передбачає пеню за кожний день прострочення і штрафні санкції. Згідно зі статтею 141 Земельного Кодексу України, систематична несплата земельного податку або орендної плати може призвести до позбавлення права власності на ділянку чи права користування ним », – розповідає юрист Маргаріта Чернокондратенко.

А от Максим ... Читати далі »

Землі із аукціону відійде "своїм"

Четвер 19:30

У середині вересня Кабінет Міністрів України згадав про ринок землі, видавши на-гора очікуваний жителями країни і бізнесменами порядок проведення аукціонів з продажу земель несільськогосподарського призначення. На перший погляд, документ значно спрощує доступ до отримання наділів, однак при уважному прочитанні виникає кілька нюансів, які відкривають перед чиновниками грошові перспективи. У нюансах нового документа розбиралися журналісти порталу "Політика і гроші". 

Земля розморожена

Земельний ринок країни був заморожений протягом останніх двох років. Справа в тому, що згідно із Земельним кодексом, всі ділянки несільськогосподарського призначення, які належать місцевим радам чи державі, можуть бути прода ... Читати далі »

Держкомзем: В Україні приватизували землю 86% користувачів земельних ділянок

Вівторок 00:32

Станом на 1 квітня ц.р. в Україні 12,5 млн. громадян приватизували земельні ділянки загальною площею 4 млн. га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будов, ведення особистого селянського господарства, садівництва, індивідуального дачного і гаражного будівництва, що складає 86% від кількості громадян, які мають право на приватизацію наданих в їх користування земельних ділянок. Про це повідомили в Державному комітеті України із земельних ресурсів.

За даними Департаменту земель сільськогосподарського і іншого призначення, охорони і моніторингу земель Держкомзему, цим громадянам видано 7 млн. державних актів на право власності на землю, що складає 56,5% від кількості громадян, які приватизували свої земельні ділянки, у тому числі понад 1 млн. держактів відповідно до Порядку безкоштовного оформлення і видачі громадянам України державних актів на пра ... Читати далі »