MENU
Головна » Нерухомість та документація

Електронний реєстр став мішенню для махінацій з нерухомістю

Середа 17:01

Юристи радять зберігати все в папері
Державний електронний реєстр прав на нерухомість виявився під загрозою. Днями один з нотаріусів заявив, що був факт злому системи і до реєстру внесли інші дані. Правда, в Мін'юсті це спростовують і звинувачують самих нотаріусів в тому, що вони передають електронні ключі кому попало.

Юристи підтверджують: факти втручання в систему таки є і часто вони пов'язані з судовими розглядами. А тому дані про нерухомість радять зберігати по-старому - на папері.

Переписали будинку
Глава відділення нотаріальної палати Сумської області Наталія Волошина повідомила, що був ... Читати далі »

Рада схвалила компенсацію з бюджету 50% вартості житла для учасників АТО

Неділя 18:00

Профільний комітет Верховної Ради підтримав пропозицію Кабміну збільшити до 50% компенсацію при купівлі житла учасниками АТО.

Комітет Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалив урядовий законопроект, який передбачає збільшення компенсації з держбюджету при купівлі житла учасниками антитерористичної операції до 50% з 30% його вартості.

Відповідний законопроект №4550 "Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва" (щодо реалізації державних житлових програм)" було розглянуто пр ... Читати далі »

Як грамотно оформити права власності на нерухомість у БТІ

Неділя 18:15

Процес оформлення документів у БТІ починається він з того, що власник подає заяву як фізична особа або складає договір (якщо є юридичною особою) на проведення технічної інвентаризації свого об'єкту нерухомості. 

Технічна інвентаризація
Сама технічна інвентаризація нерухомості проводиться на підставі Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва архітектури і житлової політики України, від 24 травня в 2001 році N127. Зокрема, пункт 3.2 Інструкцій передбачає порядок проведення робіт з технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна.
Обміру підлягають будинки, господарські будівлі і споруди, передбачені в розділі 2 Інструкції. Будівлі тимчасового характеру (навіси, намети, кіоски, накриття, літні душі, теплиці, покриті поліетиленовою плівкою, і тому подібне) обміряються і включаються в матеріали інвентаризації. Це будівлі збір ... Читати далі »

Як законно перепланувати квартиру

Четвер 16:44

Для законного виконання перепланування необхідно оформити дозвільну документацію на її проведення, зокрема - згода балансоутримувача будинку, тобто ЖЕКу або іншої організації, якій він належить. Про це заявили в Головному управлінні містобудування та архітектури, повідомляє прес-служба КМДА.

Проектна документація на перепланування квартир (нежилих приміщень) розробляється на підставі дозволу Головного управління містобудування та архітектури і погоджується спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури відповідної районної адміністрації.

"Відзначимо, що документи в Головному управлінні готуються безкоштовно", - йдеться в повідомленні відомства.

Вимоги до перепланування викладені у Державних будівельних нормах В.3.2-2-2009 "Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт".

Перелік необхідних документів:

- Правовстановлюючі документи, зареєстровані комунальним підприємством "Київ ... Читати далі »

Перелік документів для переведення в нежитловий фонд

Понеділок 21:29

Для того щоб перевести приміщення із житлового фонду в нежитловий, необхідно до виконкому рад надати:

  • заяву на ім’я голови райдержадміністрації (міської ради) з проханням надати дозвіл на переведення квартири, яка належить (вказати П.І.Б. фізичної або назву юридичної особи – власника квартири), в нежитловий фонд із подальшим використанням її під (зазначити подальше використання квартири: офіс, послуги населенню, перукарню тощо) з влаштуванням окремого входу;
  • завірену нотаріально копію документа, що підтверджує право власності на жилий будинок, жиле приміщення (договір купівлі-продажу, свідоцтво тощо з відміткою реєстраційного напису БТІ);
  • технічний паспорт (поверховий план) жилого приміщення (будинку);
  • довідку з житлово ... Читати далі »

Переведення приміщення з житлового фонду в нежитловий

Понеділок 21:24

Загальновідомо, що нині на ринку так званої комерційної нерухомості (торгові площі, складські та виробничі приміщення, офіси) існує значний брак пропозиції. Водночас, кількість підприємств, яким необхідні для використання такі площі, щороку збільшується, а забудовники не встигають задовольнити зростаючий попит. Зростання попиту, за відсутності пропозиції, призводить до того, що власники комерційних площ постійно підвищують ціну оренди. Так, вартість офісних приміщень у столиці інколи в 3-4 рази перевищує вартість таких само приміщень у Лондоні, Берліні чи Римі. Аналогічна ситуація з торговими площами та складами.

Ось і виходить, що купівля власного складу, магазину чи офісу, навіть у кредит, загалом обходиться підприємцю дешевше, ніж оренда. Щоправда, так само як із ринком оренди, на ринку купівлі-продаж ... Читати далі »

Реєстрація прав на нерухомість в Україні

Вівторок 18:20

Сьогодні реєстрацію прав на нерухомість в Україні здійснюють місцеві бюро технічної інвентаризації (далі – БТІ), які керуються у своїй діяльності Наказом Міністерства юстиції України «Про затвердження Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно» від 07.02.2002 р. № 7/5. БТІ вносять до Реєстру прав на нерухомість, зокрема, таку інформацію:
реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна та відомості про його місцезнаходження;
призначення нерухомого майна;
опис нерухомого майна;
вартість нерухомого майна за станом на дату проведення інвентаризаційних робіт;
... Читати далі »