MENU
Головна » Нерухомість та податки

Податок на нерухомість: «урожай» 2015 року перевищив очікування

Середа 16:31

Доходи від податку на нерухомість у 2015 році в 3,4 рази перевищили плани.

У 2015 році сума податку на нерухомість, сплачена до місцевих бюджетів, становила 745,7 млн грн. Це 0,6% власних доходів місцевих бюджетів у 2015 році або 0,04% ВВП України.

Але в масштабах місцевих бюджетів і в порівнянні з іншими країнами прибутковість податку невелика.

Відзначається, що кількість коштів, зібраних в результаті введення податку на нерухомість, відрізнялася в залежності від регіону і рівня бюджету.

Так, чверть було зібрано в Києві, ще половину - в містах обласного значення. А доходи численни ... Читати далі »

Податок на нерухомість: як було і як буде?

Неділя 18:19

Цього року платити за «зайві» квадратні метри ще будемо по-старому.

Невдовзі деяким українцям прийдуть платіжки на оплату податку на нерухомість. У чому особливість оплати податку в цьому році, коли будуть діяти нові правила, які «підводні камені» нової версії закону і як можна уникнути сплати податку

Цьогорічний податок

Починаючи з поточного місяця і до 1 липня 2016 року, багатьом громадянам України прийдуть податкові повідомлення-рішення про нарахування їм податку на нерухомість. В результаті чого українці повинні будуть впродовж 60 днів сплатити цей податок.

«У 2 ... Читати далі »

Податковий кодекс: хто заплатить за нерухомість?

Неділя 17:04

Податковий кодекс, в очікуванні прийняття якого трясе не один місяць Україну, не лише скорочує податки, а й вводить нові. Найбільш дискусійним і неоднозначним серед них став податок на нерухомість. За теорією, він є одним з найбільш фіскально-ефективних, проте в Україна, як це зазвичай буває, все складається інакше.

Податкова практика на ниві нерухомості

Для нашої країни податок на нерухомість - не новина. Багато громадян навіть не підозрюють, що він передбачений Законом "Про систему оподаткування". Але на практиці так і не запрацював. Зараз, в умовах гострого дефіциту бюджету, уряд намагається його реанімувати.

У розвинених країнах світу цей податок - один з ключових доходів бюджету. Аналізуючи їх досвід, а в декого він багатовіковий (наприклад, Німеччина, США), можна виділити основні принципи оподаткування нерухомого майна.

Як правило, цей податок належить до місцевих. Так, в Австралії він становить 90% ... Читати далі »

Какие налоги на недвижимость нужно будет платить при новом Налоговом кодексе

Четвер 18:09

Кто и как будет уплачивать налог на недвижимое имущество согласно новому Налоговому кодексу — объясняет старший юрист юридической  
фирмы «Василь Кисиль и Партнеры» Иван Юрченко.
Вчера Кабмин повторно внес в Верховную Раду проект Налогового кодекса. С последним проектом налоговых правил мало кто знаком — правительство его рассматривало в закрытом режиме. Эксперты по крупицам собирают информацию, особенно, что касается уплаты налога на недвижимость. Кто и как будет уплачивать налог на недвижимое имущество — объясняет старший юрист юридической фирмы «Василь Кисиль и Партнеры» Иван Юрченко

Проект Налогового кодекса Украины предусматривает введение нового вида налога — на ... Читати далі »

Податок на нерухомість (ч.3)

Середа 15:56

В законопроекті є стаття настільки знущальницька, що у мене навіть закралася думка про те, що його було подано виключно з метою дискредитації самої ідеї податку на нерухомість. Це - стаття 6, в які йдеться про обов’язки власників нерухомого майна – платників податку. Отже, вони, зокрема, зобов'язані:

а) здійснювати у встановленому порядку державну реєстрацію нерухомого майна, стосовно якого набуто право власності;

б) оформлювати в установленому порядку зміни, зумовлені переплануванням, переобладнанням і добудовою;

в) повідомляти органи державної реєстрації про знищене (знесене, зруйноване) нерухоме майно.

Оцінити весь цинізм цих вимог можуть лише ті громадяни, які намагалися здійснити зазначену державну реєстрацію саме у "встановленому порядку”. Наведу для наочності декілька прикладів.

Приклад перший. Мої сусіди по будинку, уклали зі знаменитою компанією "Познякижилбуд” "Гєнєральноє соглашєніє”. По су ... Читати далі »

Податок на нерухомість (ч.2)

Середа 15:37

Практика свідчить, що спонукати людей ДОБРОВІЛЬНО платити податок на нерухомість можна лише одним способом – створити таку систему, при якій:

а) цей податок дійсно платитимуть ВСІ БЕЗ ВИНЯТКУ, і при цьому КОЖЕН знатиме, скільки податку сплатив його сусід, сусід його сусіда чи взагалі будь-хто інший;

б) (майже) кожна копійчина з зібраних коштів витрачатиметься прозоро та виключно на користь тих, хто його сплатив.

Тому що ПРИМУСОВО збирати цей податок неможливо в принципі, бо тоді його адміністрування коштуватиме значно дорожче, ніж буде зібрано коштів. ... Читати далі »

Податок на нерухомість (ч.1)

Середа 15:34

Є зайвим пояснювати критичну важливість цього законопроекту. В усьому світі податок на нерухомість є найголовнішим джерелом наповнення місцевих бюджетів. Він також є "природнім регулятором” - якщо місцева громада хоче, аби їхній населений пункт не залишали мешканці, там просто встановлюються менший податок, і – люди повертаються! І навпаки: хочеш жити в гламурній місцині, вважаєш, що для тебе це дійсно важливо – будь готовий платити більше!

В пояснювальній записці, щоправда, наводяться інші мотиви прийняття цього законопроекту, які дуже мало прив'язані до дійсності.

Законопроектом пропонується запровадити податок на нерухоме майно, справляння якого дозволить дещо зупинити хаотичне скуповування житла окремими особами з метою його перепродажу за підвищеними цінами (тут і далі курсивом виділено витримки з пояснювальної записки до законопроекту).

Запровадження податку на нерухоме майно дозволить значною мірою зупинити ... Читати далі »

Оподаткування доходів від продажу нерухомості

Понеділок 21:46

З доходів від операцій з продажу нерухомого майна з 1 січня 2007 року податок з доходів сплачується за новими правилами. Порядок оподаткування регламентується ст.11 Закону України від 22.05.2003 №889-ІV ”Про податок з доходів фізичних осіб” (дію цієї статті на 2004-2006 рр. було призупинено).

Отже, починаючи з 1 січня 2007 року дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), не оподатковується якщо загальна площа такого житлового будинку, квартири або частини квартири, кімнати, садового будинку не перевищує 100 квадратних метрів.

< ... Читати далі »