MENU
Головна » Нерухомість та іпотека

Іпотека і розлучення: як зберегти нерухомість

Субота 17:51

Відповідно до закону, будь-яке майно, нажите в шлюбі, є спільним. Очевидно, що при розлученні і квартиру, і борги по кредиту доведеться ділити. Але і розділити не так-то просто: на всі дії і з закладеною квартирою, і з боргом буде потрібна згода банку-кредитора. 
Які ж є варіанти вирішення проблеми поділу майна і боргів при розлученні?

Шлюбний договір

Ідеальний і майже безпроблемний варіант - наявність шлюбного контракту. Вчасно складений шлюбний контракт дозволить уникнути суперечок і конфліктів на грунті розподілу як іпотечної квартири, так і будь-якого іншого майна. У шлюбному договорі має бути обов'язково прописано, хто і в якому розмірі вніс перший внесок, хто вносить щомісячні платежі по іпотеці і к ... Читати далі »

Іпотечний кредит у доларах – як бути?

П`ятниця 14:42

Людина, яка взяла іпотечний кредит на 30 років в американських доларах за курсом 5 грн за 1 долар має лише кілька виходів з настанням кризи: продати квартиру, перевести кредит у гривню або нічого не робити.

Експерти з питань нерухомості говорять, що реалізація купленої квартири – найнадійніше. "Справа в тому, що взявши кредит, людина прийняла на себе фінансові ризики. А взявши кредит у доларах – ще й валютні ризики. Природно, що банк у момент, коли позичальник брав кредит, не робив акцент на наслідках кожного з цих ризиків для нього . В умовах договору це прописано, але обговорення можливих наслідків при настанні ризикових ситуацій, як правило, ніхто не обговорює і розрахунків не робить. Банку це не потрібно, а клієнти нехай думають самі ", – пояснила Ольга Пестрецова-Блоцкая, керівник бізнес-центру технологій «ТОТ».

Вона так вважає, виходячи з припущень, якщо не зміниться ситуація ні з курсом гривня-долар, ні з законами дл ... Читати далі »

Іпотека подешевела, але не для всіх

П`ятниця 16:45

З кінця липня, коли був опублікований наш літній іпотечний огляд, не тільки збільшилася кількість банків, які кредитують купівлю житла, а й добряче змінилися умови таких кредитів. Якщо влітку іпотеку давали близько 25 банків, то сьогодні таких фінустанов щонайменше 30. Річ у тім, що сьогодні багато дрібних банків готові кредитувати своїх клієнтів на купівлю житла, але особливо не афішують таку можливість. Причому "малята", на відміну від великих фінустанов, готові йти назустріч своїм клієнтам і, наприклад, лояльніше ставитися до лівих доходів - головне, щоб вони були! На жаль, великі банки таких знижок не роблять. Зате у них з кожним кварталом ми відзначаємо дедалі нижчі ставки і зниження вимог щодо першого внеску.

Кредити - достойним

Докладно вивчивши умови кредитування, ми задалися питанням: а кому банки дають кредити на житло? Начальник управління іпотечного кредитування ВТБ Банку Олександр Борщевич розповів, що найбіл ... Читати далі »

Кредит, який дістався у спадок. Що робити?

П`ятниця 23:19

У спадок може дістатися не лише квартира чи машина, а й дуже великий банківський кредит. На жаль, борги в нашій країні успадковуються - такі вимоги законодавства. Що робити, якщо несподівано дісталася така горе-спадщина і чи можна взагалі від неї відмовитися?

«Два роки тому я втратив батька, але його втрата була не єдиною неприємною несподіванкою того часу, - згадує бізнесмен Олексій. - Через три місяці після похорону я дізнався, що батько брав кредит під заставу квартири на ремонт дачі. Банк зажадав від мене виплати кредиту з усіма відсотками та чималими штрафами, що набігли, або пригрозив продати квартиру. На той момент я не знав, що борг так само успадковується, як і будь-яке майно. Мій юрист пояснив, що банк має право вимагати від мене виплати кредиту, а от відсотків і штрафів, ... Читати далі »

Світова кредитна історія

П`ятниця 23:12

Іпотека має довгу історію. Особливості іпотечного кредитування в різних державах формувалися протягом десятків, а то і сотень років.

Як все починалося

Багато хто вважає, що іпотека в Україні з'явилася порівняно недавно — в пострадянський час. Але це не так. Ще в ХІІІ—ХІV ст. на Русі у феодальному суспільстві земля стає головною цінністю. Тоді ж з'являється перший вигляд кредитування — застава. Нерухомість вносилася як забезпечення застави під узяту у борг грошову суму.

Ранній етап розвитку іпотеки характеризується тим, що така застава практично нічим не відрізнялася від всіх інших, процентна ставка була украй велика (від 30 до 120%), а кредитор не отримував практично жодних гарантій ... Читати далі »

Іпотечні кредити на вторинному ринку нерухомості нестримно дешевшають

П`ятниця 08:23

Середня ставка по кредитах на покупку нерухомості на вторинному ринку строком на 1 рік в гривні за останні три місяці знизилася на три процентні пункти. При цьому на ринок продовжують виходити установи з відновленими кредитними програмами.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг" на 31.05.2010 р. середня реальна ставка по кредитах на покупку нерухомості на вторинному ринку строком на 5 років склала 24,64% річних. За даними компанії на 01.03.2010 р. середня ставка по таких кредитах складала 27,09% річних. Таким чином, за три весняні місяці ставка знизилася на 2,45 процентного пункту. Варто відзначити, що подешевшали іпотечні кредити на всі терміни. Найменше зниження процентної ставки на 0,6 п.п. показали кредити строком на 20 років - з 27,07 до 26,52% реальних річних. А найбільше зниження на 2,84 п.п. показали кредити терміном 1 рік - з 29,27 до 26,43% реальних ... Читати далі »

Іпотеки стало менше

Четвер 23:51

Обсяг боргів по іпотечних кредитах в першому кварталі 2010 р. скоротився на 3,48%, до 101,1 млрд. грн. Про це повідомив президент Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Ігор Юшко.

За даними Нацбанку, з початку року обсяг кредитів, виданих на покупку нерухомості і ремонт житла фізособам, зменшився на 8,7%. Юшко повідомив також, що станом на 1 січня обсяг іпотечного портфеля склав 12,8% ВВП, частка житлових іпотечних кредитів у загальному кредитному портфелі банків перевищує 14,5%.

Аналітики і учасники ринку вважають закономірним скорочення іпотечного портфеля банків. "Зниження обсягу іпотечних кредитів - прогнозований тренд. В порівнянні з докризовим періодом, банки істотно скоротили видачу позик на покупку житла. Нинішня динаміка ринку зумовлена поступовим погашенням виданих раніше кредитів", - п ... Читати далі »