MENU
Головна » 2010 » Травень » 20 » Мінбуд заборонив недобудови
20:23
Мінбуд заборонив недобудови
Будівельні чиновники вважають, що забудовники повинні продавати готове житло. Так відомство, схоже, планує позбавитися від проблеми недобудов. І таки позбавиться - багато компаній взагалі перестануть будувати. 

Міністр регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба заявляє, що країні необхідний новий механізм укладення договорів між будівельними компаніями і громадянами. "У процедурі оформлення юридичних договорів конкретної людини, або, як ми його називаємо, інвестора, необхідно наводити лад, аби людина купувала готове житло. Це найкращий варіант, і на цій позиції міністерство стоятиме", - зазначив міністр. 

Справа в тому, що уряду тепер потрібно не лише добудувати заморожені через фінансову кризу будинки.. Нагадаємо, за підрахунками відомства, будов із ступенем готовності більше 50% в країні близько 1 тис. Для їх добудови необхідно 8,5 млрд. грн. Будівель, готових більш ніж на 70%, удвічі менше - 466 будинків, на які необхідно близько 4 млрд. грн. А поки що в бюджеті заплановано трохи більше 1 млрд. грн. для житлової програми. І надання Кабміном держгарантій із залучення ДІУ кредиту у розмірі 2 млрд. грн. 

При цьому державі ще доведеться погасити борг перед Державною іпотечною установою (ДІУ) за придбані минулим урядом квартири в 1,658 млрд. грн. Раніше прем'єр Микола Азаров називав установу банкротом. "Уряд повинен прийняти рішення, яку суму повернути Держіпотечній установі за ті квартири, які попередній уряд роздав, а роздав ввн 5300 квартир без грошей, - зазначив Володимир Яцуба, - Пропоную по 200-300 млн. грн. щороку погашати, аби через п'ять років віддати ті гроші, які ДІУ заплатила за це житло", - сказав він. При цьому він зазначив, що вже в поточному році на погашення даного боргу з бюджету може бути виділено 200 млн. грн., передбачених в програмі здешевлення іпотечного кредитування". 

Гравці ринку сумніваються, що будівельні компанії зможуть найближчим часом самостійно добудовувати об'єкти і продавати готові квартири. "На сьогоднішній день таке навряд чи можливо. У забудовників немає достатнього запасу власних коштів. Для того, щоб будувати і лише після зведення продавати житло у забудовника має бути достатній запас довгих грошей, або можливість отримувати кредитні кошти під невеликі відсотки у фінансових структур. Зараз лише одиниці девелоперів і забудовників володіють фінансовою міцністю, що дозволяє здійснювати будівництво без залучення коштів інвесторів", - пояснює начальник служби маркетингу і продажів компанії Ukrainian Development Partners Олеся Романенко. 

За словами Олександра Романова, аналітика ІК BG Capital, теоретично забудовники могли б залучити кредитний ресурс для зведення житла з тим, аби продавати вже готові метри. "Крупні забудовники, що мають в своєму портфелі проекти на різних стадіях будівництва, додатково могли б використовувати кошти отримані від продажу раніше завершених об'єктів. Таку схему фінансування вже зараз застосовує, наприклад, компанія ТММ. Хоча більшості інших будівельних компаній залучити кредитне фінансування в поточному році буде доволі складно", - розповів Олександр Романов.

За матеріалами http://www.eizvestia.com

Категорія: Нерухомість та будівництво | Переглядів: 1161 | Додав: doshka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]