MENU
Головна » 2011 » Червень » 5 » Ситуація на українському ринку нерухомості
19:34
Ситуація на українському ринку нерухомості
Весна не принесла очікуваного пожвавлення на вторинний ринок житла. У агентствах нерухомості констатують, що в першому кварталі цього року угод купівлі-продажу полягало навіть менше, ніж в аналогічному періоді 2010 р. Зниження активності в цьому сегменті пояснюється тим, що з кінця січня почався відтік покупців на первинний ринок. Адже цього року багато компаній відновили роботи на раніше заморожених об'єктах і заманюють клієнтів всілякими знижками і акціями. При цьому забудовники надають потенційним покупцям розстрочку платежів. А в старих будинках часто виникають проблеми з комунікаціями, що помітно знижує їх привабливість. Ряди покупців порідшали ще і тому, що ті, у кого на початку економічної кризи були на руках якісь заощадження, вже встигли вкласти їх в нерухомість в 2009 і 2010 рр. А деякі все ще сподіваються на подальше падіння цін або вишукують найбільш вигідні і гідні за якістю пропозиції, які на ринку проскакують нечасто.

Дешевшає тільки дороге

Активізувати покупців могли б ціни, що знижуються. Проте численні публікації в ЗМІ про тривале здешевлення житла мають мало загального з реальністю. Падає вартість хіба що квартир, що коштували дорожче $150 тис., тоді як найбільш затребувані бюджетні варіанти своїх позицій не втрачають. "Можна говорити про деяке здешевлення на 3-5% порівняно з минулим роком, якщо брати середню вартість, змішавши в купу пропозиції в усіх цінових категоріях. Але таку динаміку забезпечують продавці мало затребуваної дорогої нерухомості, які вимушені поступатися покупцям. Закладене в новому Податковому кодексі введення додаткового 5%-ного податку при продажі квартири, документам, що встановлюють право, на яку менше трьох років (а таких варіантів практично половина), також не сприяло зниженню цін оскільки витрати продавців зросли. Раніше тих, хто цікавиться ситуацією на ринку нерухомості, вводили в оману господарі житла, що виставляли його на продаж за завищеними цінами, розраховуючи потім притягнути покупця своєю готовністю поступатися. Тепер, зрозумівши що люди не хочуть навіть дивитися занадто дорогі варіанти, вони переписали оголошення, зменшивши вартість пропозиції, проте і торгуються вже не так гнучко. Тобто реально знизився тільки розрив між заявленою ціною і сумою реальної угоди.

Вимоги ростуть

Як не дивно, але тенденцією поточного сезону стало зниження попиту на найдешевші варіанти. У агентствах говорять, що пік попиту перемістився з найдешевшого житла на об'єкти в ціновому діапазоні $55 - 85 тис. На їх частку доводиться 51% від загальної кількості угод, тоді як варіанти до $55 тис. займають лише 12%. Пропозицію на ринку як і раніше значно перевищує попит: на кожні 10 об'єктів, виставлених на продаж, знаходиться не більше двох охочих хоч би їх подивитися. А з шести-семи потенційних покупців тільки один може запропонувати продавцеві живі гроші. Кількість громадян, що купують житло, неухильно знижується, вони забезпечують зараз лише 25% від загальної кількості угод (не враховуючи ланцюжка, коли продається одна квартира і отримується інша). Нинішній рік кардинально не відрізнятиметься від минулого. "Нерухомість все-таки втратить в ціні 5-10%, але менше всього це торкнеться сегменту вартістю до $100 тис.

Категорія: Ринок нерухомості України | Переглядів: 1162 | Додав: doshka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]