MENU
Головна » 2011 » Березень » 7 » Ринок житла відновлюється нерівномірно
16:53
Ринок житла відновлюється нерівномірно

Звіт порталу Global Property Guide про стан 36 провідних ринків житлової нерухомості світу показує, що посткризове відновлення цін йде нерівномірно. За підсумками 2010 року, на 15 ринках було зафіксовано зростання вартості житла, проте в 21 країні нерухомість тією чи іншою подешевшала.

Абсолютним рекордсменом зі зростання цін на житлову нерухомість в 2010 році стала Латвія. За рік стандартні квартири в Ризі подорожчали в середньому на 19%. Варто відзначити, що в 2009 році нерухомість Латвії подешевшала на рекордні 52,8%. Ще один істотний приріст цін відбувся на ринку Естонії. У 2010 році апартаменти в Таллінні подорожчали на 7,91%. При цьому в 2009 році ціни на житло в столиці Естонії знизилися на 31%. Такий сильний приріст цін у кінці 2010 року аналітики Global Property Guide пов'язують з очікуванням переходу країни на євро, яке відбулося в січні 2011 року.

Найсерйозніший обвал цін у 2010 році спостерігався в Ірландії. У середньому нерухомість країни подешевшала на 11,6% (до €191 тис.). "Цінник" на житло в Ірландії планомірно знижується протягом останніх кількох років. У цілому, щодо пікових показників 2006 року (€310 тис.) нерухомість країни втратила 39,6% своєї вартості.

Ринки нерухомості країн колишнього соціалістичного блоку (Болгарія, Хорватія, Литва, Україна) торік показали переважно негативну цінову динаміку. Ціни на житло в цих країнах все ще лежать на "дні", але динаміка їхнього зниження в 2010 році відчутно сповільнилася.

Експерти дійшли до висновку, що ринки житла Північної Європи, які в 2009 році демонстрували інтенсивне підвищення цін, вичерпали можливості для зростання. На ринках нерухомості країн Центральної Європи аналітики традиційно не зафіксували різких змін: так, Німеччина, незважаючи на відновлення своєї економіки, показала всього 1,5% приріст цін на житло. У Швейцарії та Франції вартість нерухомості піднялася ледь помітно. Знизилися ціни на житло в Греції, Іспанії та Туреччині.

Ринок нерухомості США в 2010 році так і не почав відновлюватися. У четвертому кварталі житло в країні втратило 2,3% своєї вартості, за рік воно подешевшало на 5,3%. На думку аналітиків Global Property Guide, зростання цін на енергоносії паралельно з виведенням на ринок великої кількості вилучених за борги по іпотеці будинків може призвести до подальшого падіння цін.

У деяких країнах Азії продовжилося зростання цін на житло: в Сінгапурі, Тайвані, Японії. З іншого боку, в Шанхаї спостерігалося незначне зниження цін - 1,9%. Житло в Ізраїлі, незважаючи на зусилля Центробанку країни, продовжує дорожчати, нехай і не так активно.

За матеріалами: http://prian.ru

Категорія: Нерухомість світ | Переглядів: 1240 | Додав: doshka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]