MENU
Головна » 2016 » Травень » 25 » Податок на нерухомість: «урожай» 2015 року перевищив очікування
16:31
Податок на нерухомість: «урожай» 2015 року перевищив очікування

Доходи від податку на нерухомість у 2015 році в 3,4 рази перевищили плани.

У 2015 році сума податку на нерухомість, сплачена до місцевих бюджетів, становила 745,7 млн грн. Це 0,6% власних доходів місцевих бюджетів у 2015 році або 0,04% ВВП України.

Але в масштабах місцевих бюджетів і в порівнянні з іншими країнами прибутковість податку невелика.

Відзначається, що кількість коштів, зібраних в результаті введення податку на нерухомість, відрізнялася в залежності від регіону і рівня бюджету.

Так, чверть було зібрано в Києві, ще половину - в містах обласного значення. А доходи численних міст районного значення, сільських та селищних місцевих бюджетів від цього податку становлять не більше 200 млн грн.

Незважаючи на це, найбільш вагомим податок виявився саме для бюджетів міст районного значення, сіл та селищ. Його частка у власних доходах бюджетів цих рівнів склала 1,2-1,9%.

Також близько 93% суми податку на нерухоме майно, крім земельних ділянок, оплатили юридичні особи. Обсяги податку визначалися встановленими місцевою владою ставок податку (2% мінімальної зарплати з квадратного метра) і наявністю комерційних площ: готелів, торгових центрів і магазинів, складів, ринків, підприємств громадського харчування, СТО, офісів, гаражів і паркінгів тощо.

Податок на нерухомість, сплачений фізичними особами по всій Україні, склав всього 50,5 млн грн.

Найбільше коштів зібрали в Івано-Франківській області, де за традицією будують великі будинки - 2,1 млн грн, а в Києві зібрали 1 млн грн.

Відзначається, що основними причинами низького збору коштів були:

- По-перше, в 2015 році пільгова площа житлової нерухомості була вдвічі більше і становила 120 кв м для квартир і 250 кв м для будинків. Ця пільга звільнила від сплати податку значну частину населення, що проживає в будинках, побудованих у другій половині минулого століття, де площа трикімнатної квартири не перевищує 70 кв м;

- По-друге, в податковій не було достатньо інформації, щоб нарахувати податок. Відмова платників податків проходити процедуру звірки майнових прав на нерухомість не мала для них ніяких наслідків;

- По-третє, критерієм оподаткування нерухомості залишається її площа, а не вартість нерухомості.

Відзначається, що в 2016 році потенціал податку з фізичних осіб повинен кілька покращитися завдяки ряду факторів:

- В 2016 році податок буде сплачуватися з житла, площа якого перевищує 60 кв м для квартир і 120 кв м для будинків;

- Гранична ставка податку на нерухомість в 2015 році склала 2% мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв м бази, а з 2016 року була збільшена до 3%.

Незважаючи на це, фіскальні органи не очікують стрімкого зростання надходжень від цього податку: план доходів від податку на нерухомість в 2016 році збільшено всього в 862,0 млн грн, що на 15,6% більше, ніж у 2015 році.

Довідка. Податок на нерухомість - один з найстаріших і найбільш поширених податків в міжнародній практиці. Так, наприклад, в країнах ЄС він введений всюди, крім Ірландії та Мальти, і є переважно місцевим податком.

Про теоретичні засади цього податку знають всі: в більшості випадків він є соціально справедливим; між податком і послугами, які надає уряд, існує тісний зв'язок.

В Україні введення цього податку довгий час гальмувалося, і, хоча спробу ввести податок зробили ще за часів колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова, податок почав більш-менш працювати на бюджет країни тільки в минулому році.

За матеріалами: http://ukrreal.info

Категорія: Нерухомість та податки | Переглядів: 638 | Додав: doshka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]