MENU
Головна » 2016 » Травень » 22 » Податок на нерухомість: як було і як буде?
18:19
Податок на нерухомість: як було і як буде?

Цього року платити за «зайві» квадратні метри ще будемо по-старому.

Невдовзі деяким українцям прийдуть платіжки на оплату податку на нерухомість. У чому особливість оплати податку в цьому році, коли будуть діяти нові правила, які «підводні камені» нової версії закону і як можна уникнути сплати податку

Цьогорічний податок

Починаючи з поточного місяця і до 1 липня 2016 року, багатьом громадянам України прийдуть податкові повідомлення-рішення про нарахування їм податку на нерухомість. В результаті чого українці повинні будуть впродовж 60 днів сплатити цей податок.

«У 2016-му році власники нерухомості заплатять за попередній рік за ставками та пільгами, які діяли в 2015-му. Тобто, ставка становить до 2% від мінімальної заробітної плати, а пільги (площа нерухомості, яка не обкладається податком) на квартири – 120 м. кв., на будинки – 250 м. кв., змішані володіння – 370 м. кв. А вже у 2017-му році нерухомість оподатковуватиметься за новими правилами: ставка – до 3% мінімальної заробітної плати, а пільги будуть зменшені приблизно вдвічі», – говорить Геннадій Дорошенко, помічник юриста ЮК «Александров і партнери».

За словами Юрія Тимощука, начальника відділу адміністрування майнових податків Державної фіскальної служби України, якщо податок не буде сплачений протягом 60 днів, то нараховується штрафна санкція – 10% від суми, а якщо термін перевищує 30 днів – 20%.

Тому українцям рекомендують, якщо в період з травня по липень не прийшла платіжка, звернутися за нею до Податкової самостійно.

Хто платить податок: продавець чи покупець?

Якщо нерухомість впродовж року була продана, то в цьому випадку доведеться платити податок, як продавцеві, так і новому власнику.

Як роз'яснює Геннадій Дорошенко, в такому випадку податок для колишнього власника буде розрахований з 1 січня до початку того місяця, в якому втрачено право власності, а для нового власника – з місяця, в якому до нього перейшло право власності.

Щодо майна, яке перебуває у спільній частковій або спільній сумісній власності (поділено в натурі), то платником податку є кожен з власників. На практиці це виглядає так, що при володінні в рівних частинах двох громадян квартирою загальною площею, наприклад, 150 кв. м, пільга діє на кожного платника окремо, оскільки об'єктом податку на нерухоме майно є частина квартири. Якщо ж частина одного або всіх співвласників перевищує пільгу, то буде нарахований податок на це перевищення. Щодо спільної сумісної власності громадян, яка не виділена в натурі, то платником буде один з власників за згодою сторін. Якщо ж співвласники не можуть дійти згоди, хто з них буде платником, то це вирішить суд. Так само, органи місцевого самоврядування можуть самостійно встановлювати пільги, які базуються з огляду на матеріальне становище і дохід громадян.

Що зміниться в оподаткуванні наступного року

У 2017-му році почнуть діяти нові правила нарахування та сплати податку. Так, згідно з пунктом 266.5 Податкового кодексу України, ставка встановлюється відповідним органом місцевої влади, але розмір ставки не може перевищувати 3% мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного звітного року. Так, наприклад, у Вінниці, Запоріжжі, Івано-Франківську та Харкові вирішили встановити ставку в 2% від мінімальної зарплати. У Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях, Чернігові, Дніпропетровську, Києві – 1%. А, наприклад, власники нерухомості в Житомирі, Ужгороді, Кіровограді заплатять податок за свої квадратні метри за ставкою меншою за 1%.

Базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частин.

За словами Олени Дегрик, керуючого партнера юридичної фірми LeoPartners, податок на нерухомість не стосується як фізичних, так і юридичних осіб, які володіють нерухомістю житлового та нежитлового фондів, площа якої не перевищує:

  • 60 кв. м – для власників квартир;
  • 120 кв. м – для власників будинків;
  • 180 кв. м – для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх частин (у разі одночасного перебування у власності платника податків квартири/квартир та житлового будинку/будинків, в тому числі їх частин).

Іншими словами, податок стосується лише тієї частини загальної площі нерухомості, яка перевищує зазначену норму. Наприклад: людина, є власником квартири загальною площею 66 кв. м, платитиме податок тільки за 6 кв. м. А якщо у людини є квартира площею 50 кв. м і будинок площею 110 кв. м, то платити податок не доведеться.

«Підводні камені» нової версії закону

Існує кілька нюансів, про які варто згадати. По-перше, якщо людина володіє кількома частками, нерухомості (наприклад, дві частини по 40 кв. м кожна), податок на нерухомість сплачується з частини загальної площі нерухомості, власником якої є суб'єкт оподаткування. Наприклад, 40 кв. м. + 40 кв. м. - 60 кв. м = 20 кв. м, – саме ця площа підлягає оподаткуванню.

За словами Олени Дегрик, по-друге, новою редакцією Закону встановлено додаткову ставку податку в розмірі 25 тис. грн. в рік для:

  • квартир площею понад 300 кв. м
  • будинків площею понад 500 кв. м.

Фактично, такі об'єкти нерухомості обкладатимуться за двома ставками: процентною і фіксованою. Наприклад: якщо у власника є квартира площею 305 кв. м, він повинен заплатити податок, розрахований таким чином: (305 кв. м «мінус» 60 кв. м) «помножити» на ставку податку за 1 кв. м (% від мінімальної зарплати) «плюс» 25 тис. грн.

Як полегшити податкове навантаження

За словами юристів, єдиним способом уникнути сплати податку або зменшити його, є «дроблення» права власності на об'єкт нерухомості великої площі між кількома родичами або третіми особами з метою зменшення площі на кожного власника окремо.

За матеріалами: http://100realty.ua/uk

Категорія: Нерухомість та податки | Переглядів: 847 | Додав: doshka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]