MENU
Головна » 2010 » Травень » 27 » Іпотеки стало менше
23:51
Іпотеки стало менше

Обсяг боргів по іпотечних кредитах в першому кварталі 2010 р. скоротився на 3,48%, до 101,1 млрд. грн. Про це повідомив президент Української національної іпотечної асоціації (УНІА) Ігор Юшко.

За даними Нацбанку, з початку року обсяг кредитів, виданих на покупку нерухомості і ремонт житла фізособам, зменшився на 8,7%. Юшко повідомив також, що станом на 1 січня обсяг іпотечного портфеля склав 12,8% ВВП, частка житлових іпотечних кредитів у загальному кредитному портфелі банків перевищує 14,5%.

Аналітики і учасники ринку вважають закономірним скорочення іпотечного портфеля банків. "Зниження обсягу іпотечних кредитів - прогнозований тренд. В порівнянні з докризовим періодом, банки істотно скоротили видачу позик на покупку житла. Нинішня динаміка ринку зумовлена поступовим погашенням виданих раніше кредитів", - прокоментував ситуацію аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.

Втім, зараз ситуація з видачею нових кредитів все ж краща, ніж на початку кризи. Фінансовий директор компанії "Простобанк Консалтинг" Олександр Сивих заявив, що в нинішньому році, в порівнянні з минулим, для ринку іпотеки властиве деяке пожвавлення. "З 50 банків - лідерів за розміром активів кредити надають десять банків (20%), тоді як на початку року таких банків було сім. А на початок 2009 р. іпотечні кредити видавав лише один банк", - повідомив експерт.

За словами Ігоря Юшка, високий рівень валютизації іпотечного ринку продовжує залишатися невирішеною проблемою, але поступово знижується. Нагадаємо, що раніше Нацбанк істотно обмежив кредитування у валюті, у тому числі на придбання житла. Поступово це веде до зменшення частки валютних кредитів, виданих на придбання житла. За словами Юшка, на 1 квітня кредити в іноземній валюті по іпотечній заборгованості складали 77% від загального обсягу.

Раніше ця частка була вища. Микита Михайличенко нагадує, що до середини 2008 р. більшість іпотечних кредитів видавалася в доларах. "Так, на кінець 2008 р. частка іпотеки в доларах складала 86%", - говорить аналітик.

Зараз іпотечні кредити надаються виключно в гривні. За даними "Простобанк Консалтинг", середня процентна ставка досить висока і складає 24,2% річних (від 20% до 30% залежно від фінансової організації). Умови кредитування досить жорсткі: зросли вимоги до первинного внеску, який складає 40-50% (до кризи 10-15% і навіть 0% в деяких банках). Термін кредитування зменшено до 10 років, тоді як раніше складав 25-30 років.

"Отримати кредит досить складно, бо вимоги до клієнта високі. Зокрема, більшість банків вимагають офіційного підтвердження доходів, тоді як раніше підходи до оцінки платоспроможності були лояльнішими. Це істотно звужує коло осіб, які можуть отримати іпотечну позику", - сказав Сивих.

Необхідно або документально підтвердити рівень офіційних доходів, або мати тривалу історію співпраці з банком, що дозволяє останньому мати уявлення про тіньові доходи клієнта.

За даними Олександра Сивих, іпотечні кредити видають переважно банки з іноземним капіталом. "Деякі банки повернулися до стягування щомісячних комісій, які істотно підвищують витрати клієнтів. Наприклад, якщо банк вказує вартість кредиту в 18% річних, то з врахуванням комісії 0,67% від суми кредиту ефективна ставка складе близько 34% річних", - відзначив фіндиректор "Простобанк Консалтинг".

На думку Микити Михайличенка, якби регулятор знову дозволив кредитування у валюті, обсяг іпотечних кредитів міг би зрости. "Сумнівно, втім, що НБУ дозволить валютне кредитування", - сказав експерт.

За його оцінками, перспектива активізації іпотечного кредитування в гривні залежатиме від кон'юнктури в економіці. "Стабільність дозволить банкам залучати на депозити тривалі ресурси терміном в 1-3 роки. Це сприятиме відновленню іпотечного кредитування. Проте ми не чекаємо цього в поточному або наступному році", - сказав аналітик. За його прогнозом, докризові обсяги іпотечного кредитування повернуться ще не скоро.

За матеріалами http://eizvestia.com
Категорія: Нерухомість та іпотека | Переглядів: 983 | Додав: doshka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]