MENU
Головна » 2011 » Січень » 14 » Іпотечний кредит у доларах – як бути?
14:42
Іпотечний кредит у доларах – як бути?

Людина, яка взяла іпотечний кредит на 30 років в американських доларах за курсом 5 грн за 1 долар має лише кілька виходів з настанням кризи: продати квартиру, перевести кредит у гривню або нічого не робити.

Експерти з питань нерухомості говорять, що реалізація купленої квартири – найнадійніше. "Справа в тому, що взявши кредит, людина прийняла на себе фінансові ризики. А взявши кредит у доларах – ще й валютні ризики. Природно, що банк у момент, коли позичальник брав кредит, не робив акцент на наслідках кожного з цих ризиків для нього . В умовах договору це прописано, але обговорення можливих наслідків при настанні ризикових ситуацій, як правило, ніхто не обговорює і розрахунків не робить. Банку це не потрібно, а клієнти нехай думають самі ", – пояснила Ольга Пестрецова-Блоцкая, керівник бізнес-центру технологій «ТОТ».

Вона так вважає, виходячи з припущень, якщо не зміниться ситуація ні з курсом гривня-долар, ні з законами для полегшення долі позичальників доларових кредитів, а не підвищиться зарплата конкретного позичальника. «Але, якщо суми від продажу квартири не вистачить для покриття кредиту, позичальникові доведеться оформити новий кредит», – продовжує шукати виходи експерт.

Другий спосіб впоратися з доларовою іпотекою – перевести кредит у гривню. Швидше за все, банк запропонує перевести борг, що залишився по кредиту в гривню за курсом НБУ без зміни процентної ставки. Незважаючи на те, що в такому разі економії практично не буде, вона все-таки є, хоч і не велика.

І останній спосіб, напевно самий легкий, впоратися з іпотечним кредитом – залишити все, як є, тобто в доларах. "Ця ситуація позичальникові вже знайома: якщо його зарплата залишилася на колишньому рівні, то при курсі 7,95-7,98 грн за долар, коштів йому буде вистачати рівно на погашення відсотків по кредиту, а про погашення самого боргу не буде йти і мови ", – розповіла О. Пестрецова-Блоцкая.

http://statti-real.blogspot.com

Категорія: Нерухомість та іпотека | Переглядів: 1399 | Додав: doshka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]