MENU
Головна » 2016 » Травень » 25 » Електронний реєстр став мішенню для махінацій з нерухомістю
17:01
Електронний реєстр став мішенню для махінацій з нерухомістю

Юристи радять зберігати все в папері
Державний електронний реєстр прав на нерухомість виявився під загрозою. Днями один з нотаріусів заявив, що був факт злому системи і до реєстру внесли інші дані. Правда, в Мін'юсті це спростовують і звинувачують самих нотаріусів в тому, що вони передають електронні ключі кому попало.

Юристи підтверджують: факти втручання в систему таки є і часто вони пов'язані з судовими розглядами. А тому дані про нерухомість радять зберігати по-старому - на папері.

Переписали будинку
Глава відділення нотаріальної палати Сумської області Наталія Волошина повідомила, що був зламаний реєстр прав на нерухомість і під паролем приватного нотаріуса Сум в квітні внесені зміни на право володіння нерухомістю в Держреєстрі. В результаті людей виписали з приватного іпотечного будинку і прописали за іншими адресами.

Правда, міністр юстиції Павло Петренко категорично це заперечує. За його словами, нотаріуси просто дають своїм помічникам ключі від реєстру і ті вносять неправильні дані. «Потім коли на них подають скаргу, вони починають вигадувати історії: мовляв, хтось зайшов в мій реєстр», - заявив Петренко. Також в міністерстві нагадали, що нотаріуси несуть особисту відповідальність за зберігання даних.

Як зламують реєстр
Експерти кажуть, що варіантів злому багато. «Зайти в реєстр можна за допомогою електронного ключа. Він може бути іменним, т. Е. Належати нотаріусу або технічного працівника. Зміни в реєстрі видно, якщо вони зроблені нотаріусом за допомогою іменного ключа, а ось визначити, хто вніс поправки з технічних працівників, неможливо. Але нотаріуси також можуть бути в змові і розіграти виставу з крадіжкою ключа », - пояснює керівник аналітичного центру« Правовий захист »Дмитро Павленко.

Втім, за словами директора по інформнебезпеки Intecracy Group Дмитра Дніпровського (ця компанія і розробляла реєстр), не завжди за зміною в реєстрі стоїть змова. «Нотаріус може помилитися при наборі і додати зайву букву або зробити помилку в адресі. Крім того, багато нотаріусів в пік завантаженості довіряють доступ своїм помічникам, через що і бувають помилки », - говорить він.

Зберігайте документи в паперовому варіанті
Адвокат Ростислав Кравець запевняє, що про історії з реєстрами чує другий рік. «Нібито від імені нотаріуса, використовуючи його ключ доступу, вносяться зміни - змінюють власників нерухомості, виводять з іпотеки. І найчастіше махінації здійснюють з нерухомістю, яка проходить по кримінальній справі. Наприклад, переоформили будинок або квартиру на підставних осіб, почалося слідство, і тут вирішують втрутитися в реєстр. В ході судових розглядів це спливає, і доводиться все дії скасовувати. Наприклад, я чув, були відомі випадки, коли нерухомість виводили з іпотеки і потім перепродували », - зазначив Кравець.

Він радить дублювати виписки з реєстру в паперовому вигляді і завіряти у нотаріусів - тоді довести право на власність буде простіше.

За матеріалами: http://kordon.com.ua

Категорія: Нерухомість та документація | Переглядів: 665 | Додав: doshka2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]